برنامه ریزی منابع سازمانی
ENTERPRISE RESOURCES PLANING

سيستم­های برنامه ­ريزی منابع سازمانی ، يك بسته نرم­­ افزاري مشتمل بر چندين ماژول مرتبط و يكپارچه است كه كليه فرآيندهاي تجاري يك سازمان را، اعم از توليد ، منابع انساني ، مالي، بازاريابي و فروش را پشتيباني كرده که منجر به يكپارچگي وظايف در سازمان مي­شود. سيستم­هاي برنامه­ريزی منابع سازمانی ، به مثابه ستون فقرات اطلاعاتي آن سازمان ، از نظر بانك­هاي اطلاعاتي و فرآيندهاي سازماني محسوب و به منزله نرم ­افزاري ، براي پشتيباني فرآيندهاي داخلي سازمان است.

تعریف و ماهیت مكانيزاسيون برنامه ­ريزی منابع سازمانی عبارت است از علم بكارگيري مجموعه­اي از سيستم­های الکترونیکی و کامپیوتری، در تمامی فرایندهای کاری یک سازمان است. البته عملیاتی کردن موثر این مفهوم ، نیازمند بررسی تجارب قبلی مكانيزاسيون در سازمان­ها و تحلیل مشکلات آنها می باشد.

به كارگيري سيستم­هاي مكانيزه در سازمان ها، به دهه ۱۹۶۰ ميلادي برمي­گردد ، زماني كه اولين سيستم­هاي مكانيزه مالي و حسابداري، در شركت­هاي تجاري و صنعتي شكل گرفتند. به مرور و با توسعه فن­ آوري­هاي رايانه، كاربرد فن آوري اطلاعات و برنامه ­ريزی منابع سازمانی در سازمان­ها نيز رشد کرده، سيستم­هاي مكانيزه عملياتي در بخش­هاي مختلف سازمان­ها ايجاد شدند. در دهه ۱۹۷۰ ميلادي، سيستم­هاي اطلاعات مديريت شكل گرفتند که با بهره ­گيري از اطلاعات سيستم­هاي عملياتي موجود، اطلاعات و گزارش­هاي مديريتي مورد نياز مديران را فراهم مي­كردند. اين سيستم­ها با ارائه اطلاعات مناسب، مديران را در ارزيابي كسب و كار خود ياري مي­رساندند. اطلاعات ارائه شده به وسیله­ی اين سيستمها ، در تجزيه و تحليل­هاي بودجه و هزينه مورد استفاده قرار مي­­گرفت. با بهره­ گيري از اين سيستمها، داده­هاي سازمان در حجم بسيار زياد و در قالب سيستم­هاي پايگاه داده، نگهداري شده، پردازش و تحليل اين داده­ ها در سرعتي بسيار بالاتر از پردازش­هاي دستي، ميسر مي­گرديد.

برنامه ریزی منابع سازمانی چیست و وجه تمایز آن با نرم افزارهای جزیره ای در کجاست؟
کلمه ERP در اصل مخفف واژگان Enterprise Resources Planning به معنی سامانه تخصیص و برنامه ­ريزی منابع سازمانی است که طیف وسیعی از فعالیتهای مختلف را که به بهبود عملکرد سازمان منتهی می شود، را در بر دارد. با نگاه مدیریتی، ERP – Enterprise Resources Planning یک تفکر استراتژیک است که یکپارچگی تمام سازمان را در جهت بهبود و تسریع فرآیندهای داخلی وخارجی کسب و کار ، افزایش بهره وری و سود با استفاده از ابزار نرم افزاری محقق می نماید.

عموما ابزارهای نرم افزاری که به صورت مجزا و یا جزیره ای در سازمانها تهیه شده و یا استقرار پیدا می کنند دچار کاستی های فراوانی می باشند که در طول زمان هزینه های سنگینی را به سازمان و منابع آن وارد می نمایند ، این نقصان در تصمیم گیری و تصمیم سازی مدیریت حائز اهمیت می باشد در صورتی که استفاده از ابزارهای برنامه ریزی منابع سازمانی(Enterprise Resources Planning) کلیه عوامل لازم را فراهم نموده و تحت پوشش قرار می دهد.

مزایا سیستم های یکپارچه و تمایزات آن با نرم افزار های جزیره ای چیست ؟

– ایجاد گزارشات تحلیلی و استراتژیک یکپارچه از تمام فعالیتها و فرایند های سازمانی به راحتی امکان پذیر خواهد بود.

– به دلیل یکپارچگی نرم افزارها، با ایجاد تغییر در یک قسمت اصلی، تغییرات در زیر مجموعه های آن قسمت نیز اعمال خواهد گردید.

– فرآیند اخذ پشتیبانی و بازیابی اطلاعات با سرعت و دقت بالاتری انجام می گردد.

– امنیت اطلاعات در سازمان تضمین می گردد.

– گزارشات استاندارد خواهد شد و با مبانی و ورودی های یکسانی تهیه خواهد شد.

– سرعت جمع آوری اطلاعات و تحلیل آنها به نحو قابل ملاحظه ای افزایش پیدا خواهد کرد.

– امکان بروز خطا و ثبت دوباره اطلاعات کاهش پیدا خواهد کرد.

– توسعه نرم افزارها، در صورت توسعه سازمان ، به سهولت امکان پذیر خواهد بود.

– امکان بهبود و توسعه نرم افزارها با نگاه یکپارچه و فرایندی خواهد بود.

– سازمان به جای تعامل با چند تامین کننده نرم افزاری، با یک تامین کننده تعامل خواهد داشت.

– تمامی استفاده کنندگان نرم افزار با یک واسطه کاربری یکسان کار خواهند کرد.

– امکان ایجاد کارتابلهای متمرکز فرآیندی وجود خواهد داشت.